Wij bouwen een modelbaan - Märklin Tutorials

By calling the video you agree that your data will be transmitted to YouTube and that you have read the privacy policy.

Introductiefilmpje

[12.01.2021] In de Märklin YouTube Serie "Wir bauen eine Modellbahn" op het Märklin YouTube-kanaal kunt u in 25 afleveringen volgen hoe een modelbaan gebouwd wordt. Op een grondplaat van 190 x 120 cm wordt een modelbaanlandschap rond Märklin digitale startset 29272 met ICE2 en Mobile Station 2 gecreerd.

De 25 afleveringen vindt u ook hieronder met een korte inhoudsopgave en met een link naar het YouTube-filmpje.

Deel 1

01 - Modelbaan bouwen met ICE2 startset

In deze eerste aflevering beginnen wij met de Märklin H0 digitale startset 29792 ICE2.

Deel 2

02 - Meer treinen besturen en wissel digitaliseren

In deze aflevering bespreken wij de meertreinenbesturing met het Mobile Station 2 van Märklin en digitaliseren wij een wissel met een elektrische wisselaandrijving en een wisselinbouwdecoder.

Deel 3

03 - Sein plaatsen en aansluiten

In deze aflevering plaatsen wij het eerste sein en het sluiten het zo aan dat het sein met het Mobile Station van Märklin bediend kan worden.

Deel 4

04 - Aanleggen automatische spoorwegovergang

In deze aflevering bouwen wij een spoorwegovergang, die automatisch sluit als de trein in aantocht is en automatisch opent als de trein de overweg gepasseerd heeft.

Deel 5

05 - Aanleggen van spoortrajecten

In deze aflevering gebruiken wij een product van de firma Noch, "Easy Trassenbausatz", om een spoortraject op onze modelbaan aan te leggen. Voor de montage heeft u een schroevedraaier en een lijmpistool nodig.

Deel 6

06 - Leggen rails op spoortrajecten

In deze aflevering leggen wij de rails uit de startset,  de uitbreidingsset "Bord Restaurant" en enkele aanvullende rails uit op de spoortrajecten die wij in de vorige aflevering hebben aangelegd.

Deel 7

07 - Aanleggen ringleiding

In deze aflevering leggen wij een ringleiding aan, zodat de treinen op de modelbaan overal over dezelfde spanning beschikken.

Deel 8

08 - Modelbaan voorzien van licht

In deze aflevering steken wij ons licht op. Wij gebruiken een lichttransformator om lampen en LED-verlichting (in bijvoorbeeld wissellantaarns) van stroom te voorzien. Ook hiervoor leggen wij een ringleiding aan.

Deel 9

09 - Uitvoeren van testritten en figuren plaatsen in ICE

In deze aflevering voeren wij een testrit op onze modelbaan uit. Wij bedienen de wissels met het Mobile Station van Märklin om de ICE2 over alle sporen te laten rijden.

Vervolgens zetten wij een tweede trein in. Die wordt ook met het Mobile Station 2 bestuurd.

Als laatste plaatsen wij een aantal Preiser-figuren in een koprijtuig van de ICE2. Het gaat om de machinist en een aantal reizigers.

Deel 10

10 - Plannen van huizen

In deze aflevering plannen wij de huizen op onze modelbaan. Het gaat om een Beiers station van Faller en verschillende dorpshuizen. Voor een stabiele ondergrond gebruiken wij een honinggraatpaneel van Busch.

Deel 11

11 - Bouwen van een station

In deze aflevering bouwen wij een station. Het gaat om een model van Faller.

Deel 12

12 - Huizen voorzien van verlichting

In deze aflevering voorzien wij het stationsgebouw van binnenverlichting.

Deel 13

13 - Plaatsen van seinen

In deze aflevering bespreken wij de juiste positie van de seinen op de modelbaan. Vervolgens plaatsen wij twee uitrijseinen en een inrijsein bij het station.

Deel 14

14 - Bouwen van het landschap (deel 1)

In deze aflevering beginnen wij met de bouw van het landschap.

Deel 15

15 - Ontkoppelrail, telexkoppeling, boom en tunnelportaal

In deze aflevering maken wij bomen (fabrikaat Heki) en tunnelportalen (fabrikaat Noch). Wij plaatsen een ontkoppelrail en de mostreren de telexkoppeling.

Deel 16

16 - Bouwen van het landschap (deel 2)

In deze aflevering gaan wij verder met de bouw van het landschap. Wij gebruiken het product TERRA-FORM van Noch om een geraamte voor het glooiend landschap te creëeren. Dit geraamte bestaat uit houten profielen van verschillende lengten, die door kunststofelementen met elkaar verbonden zijn. Met crepepapier dekken wij dit raamwerk af. Als ondergrond voor huisjes plaatsen wij kartonnen platen. Wij gebruiken de houten profielen om deze platen op de gewenste hoogte te plaatsen.

Deel 17

17 - Handmatig schakelen perronverlichting met Mobile Station via decoder m84

In deze aflevering sluiten wij perronlantaarns aan op de Märklin digital decoder m84 om vervolgens met het Mobile Station de lantaarns in en uit te schakelen.

Deel 18

18 - Automatisch schakelen perronverlichting met schakelrails en decoder m84

In deze aflevering plaatsen wij twee schakelrails in het spoor. Wij sluiten deze schakelrails aan op de Märklin Digital decoder m84 om de perronlantaarns automatisch door de sleper van de trein in en uit te schakelen. 

Deel 19

19 - Tunnelingang afwerken en raamwerk voor berglandschap maken

In deze aflevering werken wij de tunnelingang af en brengen wij kiezel aan naast de C-rail bedding. Het geraamte voor het berglandschap voltooien wij. Tot slot bespreken wij het verouderen van huizen en treinen.

Deel 20

20 - Vormgeven landschap met plamuurmes

In deze aflevering gebruiken wij (gekleurd) gips om met een plamuurmes het landschap vorm te geven. Het voordeel van gips zoals het bijvoorbeeld door Noch wordt geleverd is, dat het minder snel opdroogt waardoor je meer tijd hebt om het te bewerken.

Deel 21

21 - Gips verven voor bodemstructuur

In deze aflevering verven wij het gips om bodemstructuur te verkrijgen. Met verf voorzien wij gebruiksporen op de boerderij. Wij brengen lijm op de weg aan om vervolgens hierop granulaat te strooien voor het asfalt.

Deel 22

22 - Aanbrengen van kiezel

In deze aflevering integreren wij de C-rails in het landschap door kiezel toe te voegen aan de zijkanten van de C-railbedding voor een natuurlijk verloop. Na het aanbrengen van lijm strooien wij de kiezel uit boven de gelijmde oppervlakten.

 

Deel 23

23 - Aanbrengen van grasvelden

Wij gaan in deze aflevering grasvelden aanbrengen met de Noch Gras-Master waardoor het gras rechtop blijft staan.

Deel 24

24 - Plaatsen van bomen en struiken

Wij maken en plaatsen bomen en struiken in deze aflevering.

Deel 25

25 - Afsluiting

In deze laatste aflevering zorgen wij voor de bemensing van de modelbaan. De serie wordt besloten met een aantal fraaie detailopnamen.