Tijdperken - Tijdlijn bij de Spoorwegen

Als u precies wilt weten tot welk tijdperk uw modeltrein behoort, vindt u op deze pagina een overzicht van de tijdperken met emblemen van historische en actuele europese spoorwegondernemingen.  Alhoewel de verdeling in tijdperken op de Europese NEM-norm is gebaseerd, is het onderscheid tussen de jongste tijdperken minder scherp aangezien bepaalde eigenschappen tot beide tijdperken kunnen behoren.

Het tijdperk wordt bij het model met een pictogram aangegeven, zodat u aan de hand daarvan modellen uit hetzelfde tijdperk kunt combineren tot een realistische treinsamenstelling. Hierbij wordt u ook ondersteund door de Productdatabank als u het betreffende tijdperk als zoekcriterium kiest.

Epoche1

Tijdperk I

1835 tot 1925

In de oprichtingsfase van de spoorwegen ontstaan „Länder-” en particuliere maatschappijen met soms uitgebreide netten. Tijdperk I wordt gekenmerkt door een bonte variëteit van voertuigtypes, kleuren en opschriften.

Modellen
Epoche 2

Tijdperk II

1925 tot 1945

In Europa ontstaan de grote nati-onale spoorwegen. In Duitsland werden de „Länder-” en particuliere maatschappijen tot de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (DRG) samengevoegd. De verscheidenheid aan voertuigen werd door standaardtypes beknot.

Modellen
Epoche 3

Tijdperk III

1945 tot 1970

De Deutsche Bundesbahn (DB) in het westen en de Deutsche Reichsbahn (DR) in het oosten van Duitsland ontwikkelen zich parallel. Tijdperk III met stoom-, diesel- en elektrische tractie is een van de interessantste fasen.

Modellen
Epoche 4

Tijdperk IV

1970 tot 1990

In heel Europa worden gestandaardiseerde UIC-computeropschriften van alle voertuigen ingevoerd. De wagens worden internationaal ingezet. Nieuwe kleurconcepten maken de spoorwegen kleurrijker.

Modellen
Epoche 5
Tijdperk V
1990 tot 2006

In Europa worden de staatsspoorwegen gedeeltelijk geprivatiseerd. DB en DR verenigen zich tot de Deutsche Bahn AG (DB AG). Particuliere spoorwegmaatschappijen nemen regionale lijnen over.

Modellen
Epoche 6
Tijdperk VI
2006 tot heden

De UIC voert nieuwe opschriftenrichtlijnen in en voertuigen krijgen nu een UIC-nummer met 12 posities met landenkenmerk. Door het stijgende aantal particuliere maatschappijen verdwijnen uniforme kleurenconcepten en uniforme herkenningsopschriften.

Modellen